Over
De koe & het kalf
Gras is het belangrijkste product van wat de koe eet! De koe is een herkauwer en daardoor een planteneter! Het rantsoen van de koe bestaat bij ons op het bedrijf uit gras, maïs, sojaraap (een rest/afval product) en een kleine hoeveelheid brokken. Dit wordt 2x per dag vermengd en voor het voerhek afgeleverd, zodat onze koeien altijd kwalitatief hoogwaardig vers voedsel en de optimale voedingsstoffen binnenkrijgen.
Hier op het bedrijf moet de koe het doen met het basisrantsoen en waarom? Omdat wij de koeien gezond en productief willen houden met VERS, GOED EN CONSTANTE producten die rechtstreeks uit de natuur komen!
De brokken worden afgenomen van For Farmers.
We kunnen helaas niet zonder deze brok, en waarom dan niet??? Anders zou de productie wel tot 20% afnemen ten opzichte van wat die mét brokken is. Die 20% hebben we wel nodig aangezien onze opbrengstprijs voor onze waardevolle producten veel te laag is. Verse zuivel en verse ingrediënten! Daardoor hebben we alle liters nodig om ook maar enigszins onze rekeningen te kunnen blijven betalen.
Onze producten komen alleen maar van onze eigen koeien die een prachtige jeugdige opfok hebben gehad hier op het bedrijf! Als ze als kalf geboren zijn krijgen ze 4 dagen biest 2x per dag, 4 liter per keer. Dit is om door de juiste vitamines een sterk en vitaal kalf te ontwikkelen. Daarnaast krijgt ze kunstmelk met hoogwaardige eiwitten die de groei en het immuunsysteem onwijs sterk maakt!
Na 3 weken krijgen ze al een beetje hooi en onbeperkt kalverbrokjes. Hier zitten ontzettend veel voeding en spoorelementen in. Die zorgen voor een goede doorgroei en ontwikkeling van het kalf. Na 3 maanden gaan ze van de melk af en krijgen ze nog steeds hooi en brokjes. Allemaal lekkere dingen!
Na 4 maanden krijgen ze het melkkoeien rantsoen. Dit vinden ze heerlijk. Zo kunnen ze goed doorgroeien richting de 6 maanden. Daarna gaan we ze remmen op de groei. Anders kunnen ze te dik worden. Ze krijgen dan in de jongvee stal het jongvee-rantsoen. Stro, hooi, najaarsgras en jongvee mineralen.
Dit krijgen ze vanaf 7 maanden tot 24 maanden. Vanaf 13 á 14 maanden proberen we het drachtig te krijgen, zodat ze na 24 maanden al lekkere melk kunnen produceren! Daarnaast is de periode vlak voor het afkalveren het belangrijkste stadium van het ontwikkeling van de koe en het veiligstellen van de gezondheid van de volgende generatie. In die periode moet het rantsoen, (ruwvoer) supergoed zijn, het ligbed en de opstart na een nieuwe lactatie is zeer belangrijk! Je kunt het vergelijken met een hoogzwangere vrouw.
De gezondheid van onze koeien houden wij op een hoog niveau doordat wij tweewekelijks begeleiding krijgen van de dierenarts. Door zijn professionele kijk op de gezondheid van de veestapel kunnen we, met behulp van zijn input, zeker zijn van een sterke en gezonde koe.
Als de basis klopt, als de koe goed, vers en constant lekker ruwvoer binnenkrijgt kun je de koe haast niet ziek krijgen. De boer is hier natuurlijk altijd de oplossing in!
Wij staan in verbinding met mens en natuur!!!!